Bolile cardiace sunt cele care afectează sistemul cardiovascular (inima și vasele sangvine). Printre simptomele care indică o boală a inimii, se numără: ​
-
palpitații,
-
dureri în piept,
-
oboseală,
-
amețeli,
-
tulburări de ritm cardiac.
​
Bolile cardiovasculare pot fi asimptomatice sau au manifestări reduse în fazele incipiente.
​
Dacă ai istoric familial de boli cardiovasculare, prezinți simptome tipice afecțiunilor cardiace sau ai un stil de viață care te predispune către patologia cardiacă, vino la consultul cardiologic preventiv, care cuprinde:
Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test noninvaziv si nedureros care măsoară impulsurile electrice ale inimii.
EKG–ul se efectuează atunci când există durere în piept (suspiciune de ischemie cardiacă sau de inflamaÈ›ie a sacului din jurul inimii = pericard)
Medicul cardiolog iți va recomanda o ecocardiografie daca ai semne sau simptome de afecțiune cardiacă cum ar fi sufluri cardiace, lipsa de aer (dispnee) sau picioare umflate (edeme).
Ecocardiografia arată:
• Dimensiunea cordului. O inima mărită poate fi rezultatul hipertensiunii arteriale, insuficienÈ›elor valvulare sau a insuficienÈ›ei cardiace;
• Afectarea miocardului tradusă prin scăderea fracÈ›iei de ejecÈ›ie, de exemplu in urma unui infarct miocardic sau la pacienÈ›ii anginoÈ™i;
• AfecÈ›iuni valvulare – defecte de închidere sau de deschidere a valvelor, endocardite;
• AfecÈ›iuni congenitale – defect septal atrial sau ventricular;
• Tromboze sau tumori intra-cardiace, care prin fragmentare pot duce la accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
• PrezenÈ›a unui cheag de sânge
​
Ecocardiografia sau ecografia cardiaca este una dintre cele mai importante tehnici noninvazive de a diagnostica, manageria sau urmări bolile de inima. Este o investigaÈ›ie cu acces facil, este nedureroasă È™i oferă rezultate in timp real. InvestigaÈ›ia poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.